Sammy Mahdi over het migratievraagstuk: ‘Ik volg mijn eigen moreel kompas’

Er valt weinig emotie te ontwaren bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Zelfs onder druk van een hongerstaking die steeds dramatischere proporties aanneemt, positioneert Mahdi zich volstrekt rationeel tegenover het migratievraagstuk dat zich in Brussel afspeelt. Hij wil vooral inzetten op selectieve, economische migratie en het herschrijven van het migratiewetboek. Een collectieve regularisatie past niet in die ambities.

Bij Bruzz op 7 juli 2021: lees meer

De langetermijneffecten van een hongerstaking: ‘Zes jaar lang heb ik psychologische hulp nodig gehad’

Honderden sans-papiers in de Brusselse Begijnhofkerk en op de campussen van de VUB en ULB zijn al meer dan een week in hongerstaking. Hoewel de risico’s op korte termijn gekend zijn, worden de langetermijngevolgen voor lichaam en geest vaak over het hoofd gezien. ‘De permanente schade kan op verschillende lichaamsonderdelen een impact hebben.’ Een bijdrage voor Knack.

De lange geschiedenis achter rebellerende burgemeesters

Coronaregels die op nationaal niveau werden afgekondigd botsten meermaals op lokaal verzet. Die oproep tot lokale ongehoorzaamheid lijkt bijzonder, maar hoeft historisch gezien niet te verbazen. Ook in een ver verleden was er al de neiging te rebelleren en bestond een politieke cultuur van wantrouwen ten aanzien van de centrale staat

Lees meer: https://www.apache.be/2021/05/12/de-lange-geschiedenis-achter-rebellerende-burgemeesters/ © Apache

Molengeek-oprichter Ibrahim Ouassari: ‘Brussel heeft een enorm potentieel’

Het eerste jaar van de middelbare school was het laatste schooljaar waarvoor hij slaagde. Ondanks het gebrek aan een diploma, is MolenGeek-oprichter en autodidact Ibrahim Ouassari aan de slag als bestuurder bij Proximus, vastberaden het bedrijf een Brusselse toets te geven. ‘Jamais jamais jamais de la vie,’ had de Molenbekenaar dat naar eigen zeggen durven te denken. “Ik heb geen cabriolet nodig. Ik wil dat mensen slagen.”

Deze week in BRUZZ

Credits: Saskia Vanderstichele

Waarom de kolonisator zich sociaal en biologisch verheven voelde

Rede is voor Europeanen

De wortels van het Europese kolonialisme lagen in het opkomende industrieel kapitalisme. Toch kan het fenomeen volgens experts niet los gezien worden van een context waarin Europeanen zich zowel sociaal als biologisch superieur achtten. Ook vandaag zijn de gevolgen daarvan nog voelbaar. ‘Het superioriteitsgevoel is heel oud.’

Meer lezen in EOS Special: Kolonialisme en verzet

Wie kiest tussen leven en dood?

De coronapandemie plaatst ons voor het ene na het andere medische dilemma. Hoewel ethische vraagstukken niet nieuw zijn in de geschiedenis van de geneeskunde, is de manier waarop zulke beslissingen worden genomen wel veranderd. ‘Er is een tijd geweest waarin de verloskundige koos voor het leven van het kind omdat het gedoopt moest worden.’

Ethische beslissingen in de gezondheidszorg vroeger en nu. Deze maand in EOS.

Oorlogsjournaliste en arts: ‘Veel slachtoffers zitten nog met een groot trauma’

Als een hommage, maar ook om begrip te vragen voor de opgelopen trauma’s, brengen oorlogsjournaliste Joanie de Rijke en arbeidsarts Tine Gregoor de verhalen van slachtoffers van 22 maart 2016 samen in een boek. En zo vertellen ze ook hun eigen verhaal, want Gregoor besliste meteen om de slachtoffers mee te verzorgen. Voor De Rijke kwamen herinneringen terug aan wat ze zelf meemaakte op reportage in Libië. “De eenzaamheid van veel slachtoffers is een van de meest trieste bevindingen.” Interview in BRUZZ

Copyright Bart Dewaele

LGBT, moslim en Brusselaar: ‘Men hóeft niet uit de kast te komen’

Aan meningen over homoseksualiteit, islam en migratie vandaag geen gebrek. Maar hoewel de kwesties een dagelijkse rol spelen in het leven van veel mensen, worden de betrokkenen er zelf zelden over gehoord. In het zopas gepubliceerde ‘Habibi’ biedt schrijver en antropoloog Wim Peumans een stem aan LGBT’s (lesbian, gay, bi, transgender) met een moslimachtergrond. Daarvoor had hij meer dan 60 diepte-interviews met LGBT-moslims, onder wie Brusselaar Khalid*.

Khalid werd in Egypte geboren, maar verhuisde in de beginjaren 2000 naar België onder het mom van zijn studies. “Dat was niet de echte reden. Ik kwam wel om te studeren, maar ik bleef hier vanwege mijn seksualiteit,” vertelt hij. Mondjesmaat groeide bij Khalid in Egypte immers het besef dat hij niet om zijn gevoelens heen zou kunnen. En daarmee het besef dat leven als homoseksueel onhaalbaar zou zijn in Egypte. “Who are you kidding, zei ik tegen mezelf.”

Lees meer in BRUZZ

foto Sami Ammar

Bezettingen sans-papiers blazen beweging nieuw leven in

‘Het ís ooit gelukt’

Hoewel bezettingen in het verleden tot regularisatieoperaties hebben geleid, zijn experts er vandaag niet van overtuigd dat de ‘occupations’ van de Begijnhofkerk, de ULB en de VUB tot dat resultaat zullen leiden. “Maar zelfs indien het niet gebeurt, klimmen de sans-papiers een beetje hoger op de politieke agenda.”

In het BRUZZ-magazine deze week, of online