Ik ben stratus 3, en jij?

Julietta poetst al enkele jaren. Elke ochtend staat ze voor dag en dauw op om precies om 5u ‘s ochtends de bus naar haar werk te nemen. De tocht telt slechts 15 kilometer, maar neemt liefst twee uur in beslag. De reden daarvoor is eenvoudig.  Net als duizenden anderen, woont Julietta in een ‘stratus 1-wijk’, zowat het armste district van Bogotá, de Colombiaanse hoofdstad. Maar zij gaat wel poetsen waar de rijke mensen wonen: in stratus 6. Dat Julietta niet de enige is die dagelijks vanuit het arme zuiden naar het rijke noorden van de stad pendelt, laat zich voelen in het verkeer.

De verzadiging van het verkeer als gevolg van de segregatie is natuurlijk maar één van de neveneffecten van het befaamde Colombiaanse stratussysteem. 35 jaar geleden ontstond immers het idee om de Colombiaanse bevolking op te delen op basis van de sociaaleconomische status. Doel: een systeem creëren waarbij de rijkste mensen de toegang tot nutsvoorzieningen subsidiëren voor de armsten.

Lees verder bij Glo.be 

foto artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s